High Key Fotoğraf Nedir

1 Ağustos 2014   |   by   |   in category Fotoğrafçılık   |   with 0 and 7   |  
Home > Blog > Blog > Fotoğrafçılık > High Key Fotoğraf Nedir

High key fotoğraf nedir?

High key terimi çoğunluğu beyaz ve beyaza yakın olan tonlardan oluşan fotoğrafları tanımlamak için kullanılır.

High key fotoğraf nasıl çekilir?

Genellikle arkaplanın +2 stop pozlanması ve ana nesnenin yoğun beyazlar içermesi ile sağlanır. Gölgeler reflektör ve dolgu ışığı yardımı ile aydınlatılır.

High key tekniğini ne zaman kullanmak isteriz?

Bebek ve çocuk fotoğraflarında tercih edilen bu teknik, arkaplanın aydınlık olması nedeniyle kişileri daha ince göstereceğinden nişan ve düğün fotoğraflarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Fotoğraflara neşe ve gençlik hissi verir, onlarda pozitif duygular oluşturur. Işık-gölge arasındaki farkı azaltmak, daha homojen bir ışık elde etmek ve gölgeleri azaltmak bu tekniğin temel prensibidir.

gelin pozları

İç ve dış mekan çekimlerde high key nasıl çekilir?

Dışarıdaysanız beyaz veya pastel renklerden oluşmuş bir duvar, içerideyseniz büyük bir pencere size high key için çok elverişli bir arkaplan sunacaktır. Gölgede kalacak olan kısımları reflektör veya dolgu ışığı ile aydınlatmayı unutmayın. Eğer bir grup fotoğrafı çekiyorsanız geniş bir softbox veya yansıyan flaş ışığı kullanmanız yüzlerdeki gölgeleri azaltmanıza yardım edecektir.

High key fotoğrafçılık; beyazları patlatmadan gölgelerden kurtulma tekniğidir.

The Author

Bir high key fotoğrafa baktığımızda neler görürüz?

Fotoğraf aydınlıktır

Kontrast düşüktür

Gölgeler azdır

düğün salonu nikah masası

High key ne değildir?

High key aşırı pozlanmış fotoğraf değildir. Bu arzu edilen bir durum olmadığı gibi fotoğrafı görenler için de çekici bir görüntü oluşturmayacaktır. High key fotoğraflar sanıldığı gibi tamamen beyazdan oluşan yada sadece düşük kontrastlı fotoğraflar da değildir. Aksine neredeyse tamamı beyazlardan oluşan bir fotoğrafta kullanılacak siyahlar, fotoğrafı izleyen kişi üzerinde oluşması beklenen etkiyi artırır.

High key fotoğrafın, pozlama değerinden ziyade ışığın doğru ayarlanması ile elde edildiğini unutmayın. En iyi sonuçlar için varsa fotoğraf makinenizin basamaklama özelliğini kullanabilirsiniz. Böylelikle pek çok fotoğrafı düzenlerken zaman kazanmış olursunuz.

Peki böyle bir fotoğraf çektiniz ve yine de istediğiniz sonuca ulaşamadınız. Bu durumda fotoğraf düzenleme programlarından biriyle (Lightroom, Photoshop, Camera One vs.) renk doygunluğunu (saturation) ve kontrastı azaltmayı deneyin. Görmek istediğiniz sonuca yaklaştığınızı fark edeceksiniz.

High key fotoğraf; aşırı pozlamanın ucundan dönmektir.

The Author

Dış Mekan Gelin Damat Dikmen Vadisi Yakın
Düğün Fotoğrafçısı Seçimi Nasıl Yapılır

Düğün fotoğrafçısı seçimi nasıl yapılır sorusunun en kısa cevabı -portfolyosu beğendiğiniz fotoğraflarla dolu olan fotoğrafçıyı seçerek- olabilir. Ancak gerçek bir...