Şirket Hastalığı

14 Aralık 2014   |   by   |   in category Görü-Yorum   |   with 0 and 0   |  
Home > Blog > Blog > Görü-Yorum > Şirket Hastalığı
JAPAN. Minamata Bay. Tomoko UEMURA

Civa zehirlenmesi kurbanı Tomoko Uemura, Minamata Hastalığı kurbanlarının Chisso Kimya Fabrikası'na karşı açtığı mahkeme sırasında Merkezi Kirlilik Kurulu'na götürülmüş. Hastalar heyetin üyelerinin ona bakmalarını, dokunmalarını, sarılmalarını istiyor. Fotoğraf: W.Eugene Smith

Yer: Minamata koyu.

Oradaki insanların kaderi: Minamata hastalığı; Yorgunlukla başlar; peşinden felç, sakatlık, psikoz ve koma gelir; çok sık ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.

Oradaki insanların kaderini yazan: Kapitalizm ve Chisso şirketi.

İşledikleri suç: 50’li yılların ilk yarısında Chisso bu körfezin sularına metil-civa akıtıyor.

Gerekçeleri: Chisso 1992 tarihli bir mahkeme kararı ile masumiyetini iddia ediyor. Suya akıttıkları senelerde metil-civanın bu etkisi bilinmiyormuş.

Kurbanlar: Bugüne kadar 2000 kişi yaşamını yitirmiş, 1955-1959 yılları arasında doğan her üç çocuktan biri ruhen ya da bedenen sakatmış.

Bir kurban daha: W.Eugene Smith; Efsane fotoğrafçı Smith 1971-1973 yılları arasında eşi ile beraber Minamata’da yaşamış. Chisso’nun tüm tehditlerine rağmen Minamata’daki felaketini fotoğraflarıyla belgelemiş. Bu hayatına mal olmuş. 1972 yılında Kimya şirketi elemanlarının saldırısına uğruyor. Ağır yaralanıyor. Bir gözünden sakatlanıyor.

Etkilenen: Ben; Gerçek karşısında dilim tutuldu. Bir kez daha kapitalizm nedir diye baktım. Kapitalizm ana amacın kar olduğu bir ekonomik sistemmiş. Eşitsizlik kol geziyormuş. Sonuç olarak ekonomik ve politik alanda bir güç dengesizliği ortaya çıkmış. Aynı zamanda Kapitalizm bir azınlık rejimiymiş. Sermaye sahipleri egemen sınıflar oluyormuş. Gelir dağılımı haksız bir şekilde yapılarak gelirleri düşük olanlardan alıp sermaye sahiplerine veriliyormuş. Bu sistemin yönünü belirleyen hırsmış. Bu sebeplerle ve buna benzer bir çok etkisiyle Kapitalizm tenkit edilmiştir. Tenkit edilmek? Yeterli mi? 2001 insan hayatı için yeterli mi? Eugene’nin fotoğrafları bana tenkitten çok daha fazlası gerektiğini söylüyor. Söz konusu insan hayatı, çalınan ve yitirilen yaşama şansı. Daha doğrusu gizlice değil de zorla alınan yaşamlar; rızasızca, önemsemeden. Keşke bu hasta çocuklara dokunabilme fırsatım olsa, kalan hayatlarına hayat katabilmek için; kalan hayatıma hayat katabilmek için.

Etkilenmeyen: Heyet; İnsanlıklarını çıkartmış takım elbiselerini giymiş heyet üyeleri; Civa zehirlenmesi kurbanı Tomoko Uemura, Minamata Hastalığı kurbanlarının Chisso Kimya Fabrikası’na karşı açtığı mahkeme sırasında Merkezi Kirlilik Kurulu’na götürülmüş. Hastalar heyetin üyelerinin ona bakmalarını, dokunmalarını, sarılmalarını istiyor. Sadece istemekle kalıyorlar, hasta çocuğun en yakınındaki bile ona bakmayı bile tenezzül etmez iken. Ben de tenkit ediyorum. Bu nasıl bir duyarsızlıktır! Ama yine yetmiyor. Hasta çocuğa teselli olamıyorum. Ağzı açık, sesini duyurmaya çalışıyor. Gözlerini yana çevirmiş, gözlerini arkaya çevirmiş; önünü göremediği için çareyi oralarda arıyor. Dokunulmayı bekliyor. Tomoko önünü göremiyor, heyettekiler onu görmüyor.

Gerçek düşman: Vicdan; Sana silah tutan çeker tetiği gider; ettiği kötülük bir anlıktır sadece. Tetiği çeken sen isen gidemezsin. Düşmanla yatar, düşmanla kalkarsın.

Gerçek kurban: Kötülüğü edenler; Ettikleri kötülük onları kurban eder. Hasta olan bir insan bir hasta insan eder. İnsanları hasta eden ise hasta olanların tümünü eder.

Sonuç: Uzaklıkları, umursamazlıkları savunma mekanizmalarının maskesidir. Korkularından bu halleri. Acınası çocuğun değil, onların halleri. “Dokunursam insanlık bulaşır.” diye endişeleri. “Sarılırsam iyilik hastalığına yakalanırım.” onları ürküten. Haklılar. Minamata Hastalığı bulaşmaz ama o çocuğun haykırmak istediklerini duyduklarında sağır olurlar, sağır olup da duymamak isterler. Sağır olmak? Yeterli mi sağır olmak? 2001 bir insan hayatı için yeterli mi? Ya çocuğun sıcak nefesi? Onu nasıl yok sayacak? Gerekçesi ne olacak? Ya Smith’in fotoğrafladıkları? Ya benim gördüklerim? Ya senin okudukların?

Add comment

Düğün Fotoğrafçısı Ankara | GUJJAR PHOTO ® 2013 - 2020 | Site Haritası | Facebook | Twitter | Instagram

Önceki yazıyı okuyun:
Tamron SP.2 15-30mm F/2.8 Lens
Tamron SP.2 Lensler Sony’yi Bekliyor | Duyum

Sony yaklaşık 46 MP'lik sensör üreteceğini Tamron'a bildirmiş ve Tamron SP.2 Lensler i bu bilgiye göre tasarladığı belirtiliyor.

Kapat