
Tüm özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.
Samsung NX1’in ergonomisi genişletilmiş tutma kısmının kauçuk malzeme ile kaplı olması sayesinde rahat bir tutuş sağlıyor. Makineyi iki elle tutanlar için sol ön tarafına da kauçuk eklenmiş. NX1’in gövdesi aynasız kompakt makinelere göre bariz şekilde daha büyük ve Samsung’un NX lensleriyle bu büyüklük daha da görünür hale geliyor. Samsung S lenslerden birini taktığınızda ise bu orantısızlık önemli derecede azalıyor.
Magnezyum alaşımlı gövdesinin toza ve su sıçramalarına karşı dayanıklı, ancak bu yapısından tam olarak faydalanmak için ise aynı dayanıklılığa sahip lensler kullanmalısınız.
Hafıza kartı yuvasının girişi yan tarafta bulunuyor. Bu sayede tripod veya battery grip kullanırken kart değişimi rahatlıkla yapılabiliyor. Mod değiştirme düğmesinin üzerinde, bulunduğu modu kilitleyen bir düğme daha ilave edilmiş. Böylelikle kazara yaşanabilecek mod değişiminin önüne geçilmiş. Üst tarafta yer alan aydınlatılabilen LCD ekran Samsung’un NX serisinde ilk defa kullandığı bir özellik. Hemen sol altında bulunan düğmesi sayesinde ekran kolayıkla aydınlatılıyor. Sol tarafında ise çekim modu düğmesi ve üzerinde yer alan AF, ISO, Ölçüm ve Beyaz Dengesi (WB) düğmeleri bulunuyor.
Korelinin arka tarafında bizi 3 inç’lik hareketli bir ekran karşılıyor. Ekranın hemen üzerinde 2,36 milyon nokta XGA çözünürlüğünde geniş bir elektronik vizör bulunuyor. 21 mm bakış ve yaklaşık 1,04 büyütme çarpanı ile %100 görüş alanı sağlanmış. Göz-algılama sensörü sayesinde otomatik olarak ekran ve vizör arasındaki geçişleri yapabiliyor. Vizörün yenileme hızı gecikmeyi hissettirmeyecek kadar iyi hale getirilmiş. Gövdenin üst tarafında aydınlatmalı bir LCD durum penceresi kullanılmış.
NX1’in üzerinde Samsung’un yeni geliştirdiği 28.2 megapiksellik arka alan aydınlatmalı APS-C CMOS sensörü yer alıyor. Bugüne kadar hiçbir üretici arka alan aydınlatmalı APS-C sensör üretmemişti. Daha önce Sony’nin ürettiği BSI sensör sadece 1 inç boyutundaydı. Bu teknoloji sayesinde tüm devreler sensörün arka kısmına yerleştirildiğinden sensör üzerinde daha fazla ışık alabilmesi için alan açılmış durumda. Cihaz bu sensör seyesinde düşük ışıklı ortamda daha başarılı performans sunuyor. Daha keskin fotoğraflar için anti-aliasing filtrenin (OPLF) de yer almadığını hatırlatalım. Samsung çözünürlüğü gürültü seviyesini arttırmadan başarabildiğini ve gürültünün 20 MP’lik bir sensörle aynı olduğunu söylüyor.
Sensör 28 megapikselden oluşuyor ve bunun sonucunda 6480 x 4320 boyutlarında fotoğraflar çekebiliyor. 4 çekirdekli DRIMe işlemcisi hem JPEG hem RAW olarak saniyede 15 kare çekmenizi sağlıyor. Sürekli çekim modunda çektiğinizde RAW fotoğraflar 12 bit iken tekli çekim modunda 14 bit’e çıkıyor.
Samsung NX1 yepyeni bir otomatik netleme (AF) sistemi olan NX AF System III ile çalışıyor. Bu hibrit sistem sayesinde 205 faz algılamalı AF noktası, kontrast algılamalı 209 AF noktasıyla birleşince sensörün yatayda %94 dikeyde ise %98’ini kapsamış oluyor.
Düşük ışıkta -4EV’te kadar netleme yapabilen makine bunu sadece 0,055 saniyede gerçekleştiriyor. Samsung bu rakamı göz önünde bulundurarak NX1’in dünyanın en hızlı otomatik netleme sistemine sahip olduğunu iddia ediyor.
Samsung NX1, sadece gövde ve 16-50 f/2-2.8 S OIS kit lensi ile birlikte olmak üzere iki şekilde satışa sunulmuş bulunuyor. NX serisindeki tüm makineler gibi NX-yuvalı lenslerin hepsi ile sorunsuz çalışıyor. Samsung’un şu ana kadar cihaz ile uyumlu 16 adet lensi bulunmakta ve bunlardan sadece 2’si her türlü hava koşullarına dayanıklı durumda: 16-50mm f/2-2.8 OIS ve yeni tanıtılan 50-150mm f/2.8 OIS. Farklı yuvaya sahip lensleri kullanabilmek adaptör ile mümkün ancak bunun için cihazın bazı otomatik özelliklerini gözden çıkarıp manuel olarak kontrolü sağlamanız gerekiyor.
Arka tarafında bulunan AMOLED dokunmatik ekran sayesinde dokunduğunuz hemen hemen her noktaya otomatik netleme yapabilirsiniz. Bu netlemenin ardından ikinci bir seçim imkanı sunan cihaz sayesinde farklı bir pozlama ölçüm noktasını seçebilmeyi mümkün kılıyor. AMOLED ekranlar canlı renkleri ve geniş görüş açısıyla tanınıyor.
Yukarıya doğru 90 derece aşağıya doğru ise 45 derece döndürülebilen hareketli ekranı, farklı açılardan fotoğraf veya video çekimi yapanlar için avantaj sağlıyor.
Video seçeneklerine bakıldığında 4K 4096×2160 (24fps), UHD 4K 3840×2160 (25fps) ve FullHD 1920×1080 (50/25/24fps) desteklendiğini görüyoruz. Görüntüler H.265 / HEVC video sıkıştırması kullanılarak MP4 dosyaları olarak kaydediliyor. H.265, H.264 görüntü kalitesini kayıt boyutunu yarı yarıya azaltarak kayıt yapıyor. Piyasada post prodüksiyon programlarının çoğu henüz bu sıkıştırmayı desteklemese de bu durumun çok yakında değişeceğini söylemek yanlış olmaz.
NX1’in 4K video çekimi için Class 10 hızındaki SD kartları desteklediği belirtiliyor ancak Samsung bu konuda 30MB/s (U3) veya üzeri hafıza kartlarının kullanılmasını tavsiye ediyor. Video çekim süresi 29 dakika 59 saniye olarak sınırlandırılmış olsa da video boyutu sınırı yok.
FAT32 formatında olan SD ve SDHC kartların maksimum doya boyutu 4GB ile sınırılıdır. Daha büyük boyutlu dosya kayıtları için exFAT formatlı SDXC kartları kullanmalısınız.
Cihaz üzerinde bulunan mikrofon ve kulaklık çıkışının yanında sıkıştırılmamış 8-bit 4:2:0 4K video çıkışı alabileceğiniz bir HDMI port yer alıyor.
Samsung NX1’in sensörü satır atlayarak değil tüm sensör ile algılama yapması sonucu video esnasında yapılan otomatik netleme iyileştirilmiş. Sürekli otomatik netleme özelliği 4K video çekimi esnasında da çalışıyor ve bu arada ekrana dokunarak istenilen bölge için yeniden netleme yapılmasına olanak sağlanıyor.
Video çekimi yapanların çok sevdiği focus peaking ve zebra pattern özelliklerini de barındıran cihaz mikrofon ses kayıt seviyesini ayarlanabilmesini sağlıyor. Bunun yanında NX1’nin içinde bir de rüzgar sesini kesin filtre mevcut.
Samsung burada da rakipleri Panasonic Lumix GH4 ve Sony A7S ile rekabet edebilecek ve onlardan daha ucuz bir video deneyimi sunmayı hedeflediği anlaşılıyor.
Samsung NX1 teknik özellikleri ve kağıt üzerindeki verileriyle etkileyici bir fotoğraf makinesi. Gerek gövde yapısı, gerek teknik özellikleri bakımından Koreli üreticinin profesyonel seviye kompakt makinesi kullanıcılara ciddi olarak hitap etmeye hedefliyor. Samsung’un NX1 ile istediği satış rakamına ulaşabilmesi için yüksek kaliteli lensler üretmeye devam etmesi ve bunların fiyatını makul ölçüde tutması gerekiyor. Türkiye fiyatı 3999 TL (sadece gövde) olan cihaz, 16-50mm f/2-2.8 kit lensi ile birlikte alındığında fiyatı 6999 TL’ye çıkıyor.
Düğün Fotoğrafçısı Ankara | GUJJAR PHOTO ® 2013 - 2020 | Site Haritası | Facebook | Twitter | Instagram
Canon; Sony, Fuji ve diğer markaların elinde bulundurduğu aynasız fotoğraf makineleri konusunda uzun zamandır sessiz kalıyordu. Ancak gelen haberler 2015...
Add comment